Lekker én gezond: 

de puzzel van diëtetiek

Ieder jaar op 19 september wordt de Dag van de Diëtist georganiseerd. De hoogste tijd om één van onze eigen diëtisten in het zonnetje te zetten! Al vijftien jaar werkt Linsy van den Eijnde in de diëtetiek. Met haar kennis, kunde en ervaring maakt ze een groot verschil voor ons en onze klanten.

Linsy’s belangrijkste rol bij Van Hoeckel? De complexe puzzel van smaak en gezondheid oplossen. Ze vertelt: “Veel patiënten en cliënten die onze maaltijden eten, hebben speciale voeding nodig: eiwitrijk, glutenvrij, lactosevrij, gemalen, zoutarm, rekening houdend met allergieën… En naast gezond moet het eten natuurlijk ook lekker zijn. Dat is een flinke uitdaging. Als diëtist zoek ik binnen alle eisen, wensen en mogelijkheden naar de beste oplossingen.”

Maaltijdontwikkeling

Linsy speelt onder meer een belangrijke rol bij onze maaltijdontwikkeling. Samen met collega-diëtisten, maaltijdontwikkelaars en onze adviseurs gaat ze om de tafel om klantvragen te bespreken. Op basis van de wensen draagt ze bij aan de ontwikkeling van uiteenlopende producten, zoals maaltijden met een verlaagd zoutgehalte, kleine eiwitverrijkte maaltijden en dikvloeibare maaltijden waarbij de juiste stabiele consistentie van groot belang is.

“Alles wat we op de markt zetten, testen we eerst in het klein”

Een heel proces

Voor een product klaar is om naar klanten gestuurd te worden, is een flink aantal stappen nodig. Linsy: “We beginnen met het theoretische gedeelte: het samenstellen van een maaltijd of maaltijdcomponent op basis van de inhoudelijke eisen. Daarna volgt een erg leuke stap: het proeven. Alles wat we op de markt zetten, testen we namelijk eerst in het klein. We bereiden de maaltijden en proeven deze, zodat we kunnen beoordelen wat het beste smaakt. En regelmatig moeten we na de eerste proefronde terug naar de tekentafel. Dat hoort er allemaal bij. Alleen zo kunnen we uiteindelijk de beste balans vinden tussen smaak en gezondheid.”

“Het is een puzzel die voor niemand hetzelfde is”

Het resultaat

Dat deze methode haar vruchten afwerpt, hebben we al meerdere keren kunnen laten zien. Bij het Erasmus MC bijvoorbeeld, een klant die de lat hoog legt, zowel op het gebied van smaak als op het gebied van gezonde voeding. Samen met de afdeling voeding van het EMC en de productontwikkelaars hebben we een mooi concept kunnen lanceren.

“De maaltijdoplossing moest bestaan uit kleine maaltijden die voldoende energie leveren, een hoog eiwitgehalte bevatten én laag zitten in zout”, aldus Linsy. “Bovenal was de eis dat de maaltijden goed zouden scoren op smaak. Dat was een mooie klus, waarbij we veel hebben gerekend en geproefd. Met resultaat, want de maaltijden worden goed ontvangen door de patiënten.”

De middenweg vinden

Linsy’s uiteindelijke doel als diëtist? “Ik hoop meer balans te kunnen creëren tussen de theorie en de praktijk. Want regelmatig bestaat er een kloof tussen die twee: wat theoretisch gezond is, is niet altijd de optimale keuze wat betreft smaak. Als diëtist wil ik daar de goede middenweg in vinden. En dat is een puzzel waar we nog een flinke tijd mee bezig zullen zijn. Sterker nog: het is een puzzel die voor niemand hetzelfde is. Maar dat maakt mijn vak juist zo uitdagend!”

Wij maken gebruik van cookies

Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.

Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.

Akkoord Cookie instellingen