Geplaatst op 14 mei 2020
Fingerfood in de zorg
Fingerfood is een veel gehoorde term binnen de zorg. De meeste mensen kennen het waarschijnlijk als een term voor kleine smakelijke hapjes, die je met je vingers kan eten. Niets is minder waar. Wat is fingerfood dan precies? Fingerfood in de zorg is de term die gebruikt wordt voor maaltijden of maaltijdcomponenten die door bewoners, met name bewoners met dementie of een ander ziektebeeld waardoor het gebruik van bestek moeilijk is, gemakkelijk met de hand kunnen worden gegeten. Jan Koorn, manager voedingsconcepten vertelt je er meer over.
Toepassing in de zorg
Eten met je handen wordt vaak gezien als iets wat niet hoort. We hebben in onze cultuur ‘afgeleerd’ om met de handen te eten. Iets wat eigenlijk heel natuurlijk is om te doen. Met het implementeren van fingerfood als beleid kun je het taboe van eten met de handen doorbreken.
Jan Koorn, manager voedingsconcepten: “Fingerfood is niet alleen een menu wat je aanbiedt binnen een woongroep. Het gaat veel verder dan dat. Het gaat om het totale zorgaanbod wat je als organisatie levert. Het zou opgenomen moeten worden in de waarden en normen van je huisregels, en de begeleiding eromheen. Ondersteun zorgmedewerkers om eten op een andere, aantrekkelijke manier aan te bieden en het leuk te maken voor bewoners. Er dient tijd vrijgemaakt te worden om dit te begeleiden, maar het levert ook veel genot op om bewoners weer lekker te zien eten. En wat is dat waard?”
Taboe doorbreken
“Het is belangrijk om verwanten en familie vroegtijdig bij de implementatie van fingerfood te betrekken. Alleen zo kan de taboe verbroken worden. Organiseer bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten om ze mee te nemen in je beleid. En vooral, laat zien hoeveel geluk en positiviteit fingerfood brengt onder de bewoners.”
Voordelen van fingerfood
Door gebruik te maken van fingerfood kunnen de maaltijd weer een mooi moment van de dag worden. Het biedt vele voordelen zoals:
- Meer autonomie: door eigen regie kunnen deze bewoners weer zelf bepalen hoeveel en wat ze wel en niet eten
- Beter eten: door eigen regie wordt er automatisch beter gegeten met als gevolg een betere inname van belangrijke voedingstoffen, zoals eiwitten.
- Geluk: zelf kunnen eten zorgt simpelweg voor meer geluk. Mensen worden er blij van. Iets waar zorgverlenend personeel en andere bewoners ook voordelen van ervaren.
Regulier aanbod
80% van het reguliere assortiment komt in aanmerking voor fingerfood. Denk aan broccoli, worteltjes, stukjes aardappel of bijvoorbeeld een gehaktbal in stukjes. Het is dus niet nodig om hiervoor een speciaal assortiment in te kopen.