Geplaatst op 8 april 2021
Grote stap in duurzaam verpakken
We stappen over op witte en transparante maaltijdschalen, in plaats van de traditionele zwarte. Dat klinkt misschien als iets kleins, maar deze verandering heeft grote impact op het milieu en onze duurzaamheidsambities. Jan Koorn (manager Food Solutions) en Fedde Strik (kwaliteitsmanager in onze keuken) geven tekst en uitleg.
Fedde is als kwaliteitsmanager verantwoordelijk voor voedselveiligheid in de breedste zin van het woord. Het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen is een van de onderdelen van zijn functie. “We gebruikten voorheen zwarte maaltijdschalen, onder andere vanwege de luxe uitstraling, die past bij de kwaliteit van onze maaltijden”, vertelt hij. “Maar zwart plastic is moeilijker te recyclen. Bovendien zijn de mogelijkheden voor de uiteindelijke nieuwe bestemming beperkt, van zwart kun je namelijk geen wit of transparant maken. Andersom wel: wit en transparant plastic kun je gebruiken voor alle kleuren van de regenboog. Je kunt je voorstellen dat dat een groot verschil maakt. Vandaar onze overstap.”
Op weg naar circulariteit
Jan vult aan: “Hiermee nemen we onze verantwoordelijkheid, als mens en als bedrijf. Bovendien geven we gehoor aan de wens van veel zorgklanten, die duurzaamheid net als wij erg belangrijk vinden. Binnenkort ontvangen al onze zorggerelateerde klanten, zowel intramuraal als extramuraal, hun maaltijden en componenten in witte schalen. Een mooie ontwikkeling op weg naar een circulaire economie! Maar we zijn er nog niet. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de afvalpartners van onze zorgklanten de schalen op de goede manier verwerkt. We lopen als Sligro Food Group voorop en dat is een goede zaak, maar de cirkel is nog niet rond.”
Bewust ondernemen
De zwart-witte transitie is slechts een voorbeeld van de vele duurzaamheidsonderwerpen waar we mee bezig zijn. Fedde somt de resultaten en ambities moeiteloos op: aandacht voor keurmerken (zoals MSC/ASC voor duurzame visserij en BLK voor Beter Leven-vlees), het gebruik van Natuurvlees, nieuwe conserveringstechnieken, vegetarische innovaties, bewuste voeding en nog veel meer. “Of wat denk je van de kansen voor warmteterugwinning? Neem bijvoorbeeld de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces: die gebruiken we om water te verwarmen, dat de juiste temperatuur krijgt om als proceswater (grondige reiniging) te fungeren. Zo zoeken we voortdurend naar manieren om bewuster te ondernemen.”