Garneertips ...
Die je maaltijd nog specialer maken
1. Gebruik het bord dat het beste bij je gerecht past
Het kiezen van de juiste borden kan al een groot verschil maken in de uitstraling van het gerecht. Voor elk gerechtstype is er wel een bord soort die daar het beste bij past. Een rond bord past namelijk uitstekend bij een gerecht dat rond gepresenteerd wordt. Rechthoekige borden worden vaak gebruikt bij kleinere of rechthoekige gerechten. Diepe borden worden traditioneel gebruikt voor soepen, pasta’s en risotto. Een bord kan bepalend zijn voor de opmaak van je gerecht. Andersom ook natuurlijk.
2. Gebruik keukengerei voor een beter resultaat
Maak bij het opmaken van borden gebruik van verschillende soorten keukengerei, dit zorgt voor een verrassend effect. Denk bijvoorbeeld aan een ijsschep voor puree, een spuitzak voor de sauzen en uitsteekringen om mooie ronde vormen te maken op het bord. Ook kan je eventueel een paletmes gebruiken om mooie vegen op het bord te maken. Zorg dat je keukenpapier bij de hand hebt om eventuele fouten te verbeteren.
3. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen
Maak het jezelf gemakkelijk en bereid je goed voor. Zorg dat je alle ingrediënten in de buurt hebt liggen als je start met het opmaken van de borden. Dan kan je alles snel in één keer opmaken. Zo kunnen de borden in een razend tempo worden opgemaakt en voorkom je dat het gerecht koud wordt.
4. Serveer de ingrediënten op elkaar in plaats van naast elkaar
Eén van de effectiefste manieren om jouw gerecht er luxer uit te laten zien is om de ingrediënten op elkaar te stapelen in plaats van naast elkaar te leggen. Dit zie je ook vaak in restaurants.
5. Maak gebruik van verschillende kleuren
Door gebruik te maken van ingrediënten met verschillende kleuren zorg je ervoor dat het gerecht er vrolijker uit ziet. Een mooie maaltijd zorgt voor meer plezier tijdens het diner. Een gerecht zonder kleurvariatie oogt namelijk als snel saai en kan de eetlust aanpassen.
6. Snijd het vlees voordat je het gaat serveren
Vooraf gesneden vlees ziet er vaak lekkerder en feestelijker uit dan één groot stuk vlees op je bord. Door het vlees in plakjes als dakpannen over elkaar heen te leggen zal de kwaliteit van het vlees worden benadrukt. De beste manier om vlees te snijden is horizontaal. Door het vlees met een hoek van 45 graden tegen de draad in te snijden zal het resulteren in een malser stuk vlees.