Bewoners Volckaert maken culinaire ‘reis’ door Europa
Jasmijnhof in Dongen organiseerde samen met Van Hoeckel een culinaire themaweek voor haar bewoners. Elke dag stond er een ander land op het menu. Dat bracht heel wat mooie herinneringen naar boven. Een prachtig initiatief, dat laat zien hoe belangrijk het ingrediënt ‘beleving’ is!
Zorgorganisatie Volckaert wilde eens wat anders dan anders voor haar gesloten (dementie)afdeling Jasmijnhof. Dat leidde tot een bijzondere week met een culinaire ‘reis’ door Europa. Een keur aan smaken en geuren passeerde de revue, maar ook: heel veel verhalen, vooral over vakanties en belevenissen in het buitenland. “Zelfs bewoners die anders helemaal in zichzelf gekeerd zijn, vertelden honderduit over hun ervaringen”, aldus een medewerkster.
Flamencojurken
Romano Rombout, accountmanager bij Van Hoeckel, was nauw bij het project betrokken. Helemaal verrast over het enthousiasme bij deze doelgroep was hij niet. “Bij de voorbereiding hebben we bewust ingestoken op herkenbare thema’s”, vertelt hij. “Elke dag was er een gevarieerd menu in het teken van een ander land. Maar altijd: herkenbaar. Daarmee kun je deze doelgroep namelijk prikkelen.”
Chefkok en toolbox
Bij wijze van proef kwam onze chefkok John Smulders elke dag helpen om de gerechten voor te bereiden. Daardoor konden ook de verzorgenden meegenieten en hadden zij wat meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Tevens was er voor hen een toolbox met onder meer flamencojurken, vlaggetjes, serpentines, placemats met foto’s en menukaartjes. “Op die manier konden ze elke dag relatief eenvoudig voor een andere aankleding zorgen”, aldus Romano.
Tussendoortje en diner
Tijdens de feestweek proefden de bewoners achtereenvolgens gerechten uit Spanje, Duitsland, Italië, Engeland en Nederland. Elke dag werd na het middagdutje eerst een tussendoortje geserveerd; op de Spaanse dag waren dat bijvoorbeeld churros, een Spaanse zoete lekkernij. Daarna volgde ‘s avonds een driegangendiner. “Aan tafel zag je de bewoners echt genieten”, vertelt Romano. “Van de feestelijk opgemaakte borden, de bijpassende drankjes en de heerlijke geuren van de gerechten.”
‘Een feestje’
De bewoners lieten zelf ook merken dat ze ervan genoten. “Het was echt een feestje voor mijn vrouw”, aldus een echtgenoot van een van de bewoners. “Iedere dag was het weer een verrassing wat we voorgeschoteld kregen.” En ook de medewerkers waren enthousiast. “Hier gaan we zeker een vervolg aan geven”, aldus een van de leidinggevenden.
Proef geslaagd dus! Met relatief eenvoudige middelen hebben de bewoners van Jasmijnhof een week vol beleving gehad. Heeft u interesse in zo'n feestweek? Uw accountmanager schetst graag de mogelijkheden.