De Tragel Palet Versbox
Centraal inkopen én koken in een huiselijke sfeer
Het motto van zorgorganisatie Tragel is ‘Samen doen’. Met die gedachte ontstond in coronatijd een mooi initiatief: de Palet Versbox. De versbox combineert de voordelen van de grootkeuken met de kleinschaligheid van zelfstandig koken binnen de woongroepen. De inkoop en het voorbereidend werk gebeuren centraal. Voor cliënten is het werken in de keuken een vorm van dagbesteding. Met de gezonde ingrediënten uit de versbox is het bereiden van een maaltijd voor de woongroep heel gemakkelijk. Begeleider en kok Mark Maes van Tragel vertelt welke mogelijkheden de versbox allemaal biedt en hoe het werkt.
Tragel is een zorgorganisatie in Zeeland die mensen met een beperking ondersteunt, verzorgt en begeleiding biedt. Op de ruim zeventig woon- en dagbestedingslocaties staan participeren en zorgen hoog in het vaandel. Dit gebeurt op het gebied van wonen, werken, leren en recreëren.
Weinig aandacht voor koken
Mark: “Tijdens de coronalockdowns viel een groot deel van de werkzaamheden voor personeel en meewerkende cliënten in Restaurant ’t Palet weg. Na die periodes was het voor sommige ouderen spannend om weer te komen en mensen werkten nog veel thuis.” In die tijd maakten team horeca Het Palet nog wel de maaltijden voor de ouderen in het dorp en voor enkele woongroepen. Maar de meeste woongroepen binnen Tragel verzorgden de boodschappen en het koken zelf en dat terwijl de druk om alle zorgtaken te volbrengen hoog was. Koken kreeg daardoor niet veel aandacht of in ieder geval te weinig. Team horeca het Palet en haar leidinggevende zochten naar nieuwe mogelijkheden. Hieruit ontstond de Palet Versbox: een gerecht dat de woongroepen zelfkunnen klaarmaken, maar dat al voorbereid en geportioneerd wordt aangeleverd inclusief een makkelijk te volgen recept. “Ik ben gaan rekenen: hoeveel ingrediënten van dit en hoeveel van dat. Dan hoeven de woongroepen daar zelf niet mee te worstelen. Collega’s kwamen met ideeën en de cliënten vertelden wat zij lekker vonden. Zo ontwikkelden we een goede variatie aan verse en simpele maaltijden.” Inmiddels zijn er diverse afnemers van de versbox, zoals woongroepen, wijkbewoners en eigen personeel.
Producten scherp inkopen
Elke week kunnen de woongroepen kiezen uit 54 gerechten en drie feestmenu’s. Deze kunnen als ingrediënten en als warm product worden geleverd. Op dinsdag ontvangen team horeca het Palet de bestellingen en op woensdag verwerken zij deze. Onder aan de streep weet Mark precies hoeveel hij van alles moet inkopen: “Hierdoor kan ik op donderdag de producten scherp inkopen voor alle deelnemende woongroepen. Van Hoeckel krijgt de bestellingen binnen en levert precies wat we nodig hebben.” De ingrediënten worden gewassen en indien nodig gesneden. Er wordt per persoon afgewogen en vers verpakt. De cliënten bij de logistieke dienst distribueren de versboxen dagelijks onder de woongroepen. Onbereid product wordt eerder op de dag geleverd voor verdere bereiding op de woongroep en eventueel warm product vlak voor etenstijd. Met het bijgeleverde recept is de maaltijd gemakkelijk te bereiden. “Iedereen die kan lezen kan de maaltijden klaarmaken.”
Goedkoper, duurzamer en gezonder
De Palet Versbox heeft meerdere voordelen. Tragel kan collectief en voordelig inkopen, omdat alles in één bestelling gaat. De woongroepen hoeven dus niet meer na te denken over boodschappen. “Budgettair gezien is het veel voordeliger, omdat je deze prijzen nooit in de supermarkt krijgt. Bovendien hoeft de vrachtwagen van Van Hoeckel maar één keer te rijden, omdat alles centraal wordt geleverd. Dit is natuurlijk ook gunstig voor het milieu,” vertelt Mark. Een ander voordeel is dat er vrijwel geen verspilling is. De benodigde producten worden besteld en pas- en panklaar voorbereid. Het is dus goedkoper, duurzamer en ook nog eens gezonder. De woongroepen komen namelijk niet meer in de verleiding om iets makkelijks en dus ongezonder te koken. Het team stelt de menu’s zelf samen, waardoor de woongroepen gezonder eten. Zo gebruiken ze veel minder zout en werken ze vooral met verse producten. Naast de voordelen van de centrale inkoop en voorbereiding behoudt de woongroep het huiselijke karakter, doordat de cliënten en begeleiders nog steeds samen koken. Dit is ook goed voor de beleving van de maaltijd, vanwege de lekkere kookgeuren op de woongroep. Eigenlijk het gewone leven!
De voordelen op een rij:
Centrale levering
De centrale levering is zowel duurzaam als kostenefficiënt. De vrachtwagen hoeft maar één keer te rijden en er is weinig tot geen waste. De foodservice biedt inkoopvoordeel, de cliënten van de dagbesteding doen het voorbereidende werk en het keukenpersoneel wordt gefinancierd vanuit de cliëntbegeleiding.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
De versbox geeft invulling aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, omdat de cliënten van de dagbesteding worden ingezet voor het voorbereidend werk in de centrale keuken en voor de distributie naar de woongroepen.
Huiselijke sfeer
De versbox is prettig voor de woongroep. Er kan samen met de cliënten worden gekookt en dit creëert geurbeleving en een huiselijke sfeer. Bovendien hoeft er weinig tijd te worden besteed aan het kiezen van de gerechten en het bestellen. Er is geen waste en dankzij de mogelijkheid van voorsnijden en panklaar maken is er geen voorbereidingstijd nodig.
Extra inkomsten genereren
Met de versbox kun je omwonenden een concept aanbieden, waarbij zij per persoon kunnen bestellen. Hieraan kan een verdienmodel worden gekoppeld om extra inkomsten te genereren.
Optimaal proces rondom eten en drinken
Ben je enthousiast over de versbox en benieuwd welke procesoptimalisaties rondom eten en drinken binnen jouw zorgorganisatie mogelijk zijn? Download dan de checklist!
Download checklist >