Eiwitrijke tussendoortjes
Er wordt steeds meer bekend over het belang van eiwitten voor het lichaam. Zo weten we bijvoorbeeld dat eiwitten belangrijke bouwstoffen zijn, die een grotere rol spelen naarmate mensen ouder worden én bij herstel na ziekte of een operatie. In het blog ‘Eiwitrijke voeding? Ouderen hebben er baat bij!’ kun je hier alles over lezen. Toch blijkt het in de praktijk een uitdaging te zijn om een voedingspatroon met voldoende eiwitten te bieden. De focus ligt vaak op de avondmaaltijd en dat is een gemiste kans. Juist tussendoortjes zijn namelijk ideaal om extra eiwitten binnen te krijgen.
Eiwitrijke tussendoortjes in het voedingsaanbod
Met name voor ouderen is het zowel makkelijker als beter als de eiwitinname over de dag verspreid is. Vaak hebben zij een verminderde eetlust (link naar eetlust artikel) en op deze manier hoeven zij geen (te) grote maaltijden te eten om aan hun verhoogde eiwitbehoefte te voldoen. Bovendien zorgt de inname van eiwitten verspreid over de dag voor een optimaal proces van de opbouw van spieren. Daarom is het goed om de ouderen kleine(re) eiwitrijke maaltijden en eiwitrijke tussendoortjes te bieden. En daar valt nog veel winst te behalen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat populaire tussendoortjes, zoals chocolade, koek, zoutjes en fruit, nauwelijks bijdragen aan de eiwitinname. Een gemiste kans, want een eiwitrijk alternatief is vaak net zo eenvoudig én net zo lekker. Het loont dus echt om te kijken of het voedingsaanbod kan worden aangevuld met eiwitrijke tussendoortjes.
Wat zijn eiwitrijke tussendoortjes?
Een officiële definitie voor eiwitrijke tussendoortjes is er (nog) niet, maar over het algemeen worden hiermee tussendoortjes bedoeld die minimaal vijf gram eiwit bevatten. Helaas voldoen veel gangbare tussendoortjes niet aan deze norm. Je zou misschien verwachten dat bijvoorbeeld een plakje ontbijtkoek met roomboter of een schaaltje volle vla vijf gram eiwit bevat. Toch is dit niet zo. Daaruit blijkt dat het kiezen voor eiwitrijke tussendoortjes best lastig kan zijn. Het is dus goed om te weten welke producten veel eiwitten bevatten en deze in plaats van de gangbare tussendoortjes te bieden. Het blog ‘Eiwitrijke voeding? Ouderen hebben er baat bij!’ bevat een overzicht met eiwitrijke producten en tips voor eiwitrijke maaltijd(moment)en. Hieronder geven wij inspiratietips voor eetwissels om over te schakelen op een aanbod van eiwitrijke tussendoortjes.
Eetwissels: van eiwitarme naar eiwitrijke tussendoortjes
Mensen zijn gewoontedieren en ouderen misschien nog wel meer dan jongere mensen. Daarom vergt het geduld, creativiteit én persoonlijke aandacht om een eetwissel van eiwitarm naar eiwitrijk te kunnen maken. Ter inspiratie een aantal ideeën voor lekkere, eiwitrijke tussendoortjes per dagdeel:
‘s Ochtends
- In plaats van een appel → kwark met appel en kaneel
- In plaats van een koekje → een volkorencracker met geitenkaas en honing
- In plaats van thee of koffie → warme (chocolade)melk
‘s Middags
- In plaats van een chocolaatje → een krentenbol
- In plaats van een cracker met jam → een volkorencracker met kaas
- In plaats van appelsap → yoghurtfruitdrank
‘s Avonds
- In plaats van chips → een handje nootjes of pinda’s
- In plaats van zoutjes → blokjes kaas
- In plaats van een cracker met kruidenkaas → een volkorencracker met zalm
Een optimale eiwitinname met Geniet
Wil je als zorginstelling een optimale eiwitinname bij de bewoners stimuleren? Dan kan ons concept Geniet uitkomst bieden. Met Geniet ondersteunen wij zorginstellingen bij het bieden van een eiwitrijk voedingsaanbod. Het actuele voedingsconcept van een zorginstelling is daarbij het uitgangspunt. Een zorgvuldige analyse hiervan maakt inzichtelijk welke onderdelen sterk zijn en voor welke onderdelen aanvulling wenselijk is. Op deze manier kan een zorginstelling de vertrouwde werkwijze blijven toepassen, terwijl wij deze verrijken met eiwitrijke tussendoortjes.