Smaakvol en aantrekkelijk gaan prima samen!
Bij Meander Medisch Centrum is maaltijdbeleving een belangrijk aspect van de patiëntenzorg. Daarom nodigden we medewerkers van het Amersfoortse ziekenhuis uit voor een workshop met SVH Meesterkok Mathieu Basemans. “Zo komt de theorie echt tot leven.”
Vanwege de snelheid en de kosten werkt Meander Medisch Centrum met koelverse convenience. Deze maaltijden zitten boordevol voedingsstoffen, zijn smaakvol én lang houdbaar, vertelt Sybren Muijs, teammanager patiëntencatering. “Maar … we vinden dat eten en drinken meer is dan dat.”
Maaltijdbeleving
Meander Medisch Centrum hecht veel waarde aan de presentatie van de maaltijden. “Je eet tenslotte niet alleen met je mond, maar ook met je ogen”, aldus Muijs. “Zowel de praktijk als wetenschappelijk onderzoek toont aan: als het eten aantrekkelijk op je bord ligt, ben je eerder geneigd om te gaan eten. Erg belangrijk, want voeding bevordert het herstel van de patiënt. De maaltijdbeleving moet daarom net zo goed zijn als in een restaurant, vinden wij.”
Inspiratielab ZIN
Om daarbij te helpen, nodigden we de koks van de patiëntencatering uit op een bijzondere plek: Inspiratielab ZIN in Veghel. Daar hebben we alle gelegenheid om foodprofessionals beter te maken in hun vak, bijvoorbeeld met presentaties en workshops. SVH Meesterkok Mathieu Basemans gaf de Meander-medewerkers twee middagen volop inspiratie en praktische tips.
Slim, snel en smaakvol
“Prachtig om te doen met al die enthousiaste deelnemers”, aldus Basemans. Belangrijk in zijn aanpak is dat alles makkelijk in de praktijk toe te passen is. “Slim, snel en smaakvol: daar draait het om. En aantrekkelijk natuurlijk.” Hij liet zijn gasten vooral met kleur op het bord spelen. “Met kleur kun je het gerecht echt afmaken”, vertelt Basemans. “Ik heb bijvoorbeeld laten zien dat Tasty Tommy-tomaten, krokante schorseneer, sesamzaden en nieuwe peren prachtige garnituren zijn.”
Praktisch toepasbaar
Muijs en zijn collega’s vonden de middag erg leerzaam. “Heel inspirerend om een SVH Meesterkok met al die ingrediënten iets smaakvols én aantrekkelijks te zien maken.” En inderdaad direct toepasbaar in de praktijk. “Neem babymais”, aldus de teammanager. “Dat ziet er op je bord vaak bleek en onsmakelijk uit. Mathieu leerde ons dat als je het even in de kurkuma legt, de kleur direct geler wordt. Dat ziet er op het bord een stuk smakelijker uit.”
Missie
Het is Muijs’ missie om voeding in zijn ziekenhuis nog beter op de kaart te zetten. De workshops waren daar een belangrijk hulpmiddel bij. Hij hoopt bovendien dat andere ziekenhuizen volgen. “Maaltijdbeleving is zo belangrijk, júist in het ziekenhuis. En dat begint bij een aantrekkelijke presentatie.” Het bezoek aan het Inspiratielab is wat hem betreft dan ook voor herhaling vatbaar. “Heel prettig dat Van Hoeckel echt als partner naast ons gaat staan en actief met ons meedenkt. Dankzij zo’n praktische workshop in zo’n inspirerende omgeving komt de theorie pas echt tot leven. Zo tillen we de maaltijdbeleving samen naar een hoger niveau.”