Tijd voor een verantwoorde eiwittransitie in de zorg
Van 7 tot en met 13 maart 2022 is de Nationale Week Zonder Vlees. Tijdens dit jaarlijks terugkerende Nederlandse initiatief worden mensen uitgedaagd om een week geen vlees te eten. Het doel hiervan is om de Nederlandse bevolking bewust te maken van de huidige vleesconsumptie én te laten nadenken over plantaardige alternatieven. Hierdoor zie je langzaam een eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. In de zorg brengt dat wel wat uitdagingen met zich mee, want sommige patiënten en cliënten hebben een hogere eiwitbehoefte. Wij leggen uit waar je op kunt letten bij de verschuiving naar een meer plantaardig voedingspatroon in de zorg.
Wat is de eiwittransitie?
De eiwittransitie houdt in dat er een verschuiving plaatsvindt van het eten van dierlijke eiwitten naar plantaardige en nieuwe eiwitbronnen. Momenteel is de eiwitinname in Nederland als volgt verdeeld: we halen ongeveer 61% van de eiwitten uit dierlijke voedingsmiddelen en 39% uit plantaardige voedingsmiddelen1. Om de klimaatdoelen uit Parijs te bereiken wordt er ingezet op een eiwittransitie, waarbij de eiwitinname in 2030 verschoven moet zijn naar 60% plantaardig en 40% dierlijk. De vlees- en zuivelindustrie heeft namelijk een groot aandeel in de CO2-uitstoot. Het is urgent, want de wereldbevolking blijft groeien en het is onmogelijk om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar voedsel als er niets verandert2.
Het belang van eiwitten
Eiwitten spelen een grote rol binnen de zorg (meer informatie lees je de whitepaper Zorg voor eiwit in de zorg). Alle weefsels in het lichaam zijn opgebouwd uit cellen, die eiwit bevatten. Sommige doelgroepen hebben meer eiwitten nodig. Zo hebben cliënten en patiënten die ziek zijn of aan het herstellen zijn na een operatie of ziekte een hogere behoefte aan eiwitten. Sommige groepen halen de eiwitinname niet, dit is bijvoorbeeld het geval bij cliënten en patiënten met een verminderde eetlust.
Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?
Dierlijke eiwitten komen voor in vlees, eieren, zuivel en vis. Ook veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten eiwitten. Eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen zijn onder andere peulvruchten, tempé, tofu, noten en zaden. Wil je meer informatie over peulvruchten, lees dan ook ons artikel Peulvruchten: dit moet je er over weten.
Eiwitten zijn eiwitten, zou je kunnen denken. Toch klopt dat niet helemaal. Dit zijn de verschillen tussen plantaardige en dierlijke eiwitten:
Verschil 1: De opbouw van de eiwitten
Plantaardige en dierlijke eiwitten bestaan beide uit aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen die samen een eiwit vormen. Een eiwit bestaat uit verschillende soorten aminozuren. In het lichaam worden de eiwitten afgebroken tot aminozuren. In totaal zijn er 22 aminozuren bekend die in de voeding voorkomen. Dierlijke eiwitten bevatten alle benodigde aminozuren. Plantaardige eiwitten bevatten ook aminozuren, maar niet alle benodigde. Door de juiste plantaardige voedingsmiddelen te combineren is het mogelijk om alle benodigde aminozuren binnen te krijgen. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die samen alle aminozuren bevatten. Dit noem je ook wel complementaire eiwitten.
- Volkorenbrood met 100% notenpasta
- Zilvervliesrijst met peulvruchten
Suggestie: Een chili con carne bowl met verschillende peulvruchten. - Bonensoep met volkorenbrood of volkorencrackers
Verschil 2: Hoeveelheid eiwitten
Plantaardige producten bevatten minder eiwitten dan dierlijke producten. Vlees is het rijkst aan eiwitten, namelijk 20% tot 30%. Daarna is vis het rijkst aan eiwitten. Door een grotere hoeveelheid plantaardige eiwitbronnen te eten kun je meestal ook voldoende eiwitten binnenkrijgen, tenzij er sprake is van ziekte of herstel. Het is nog niet goed onderzocht welke rol plantaardig eiwitten spelen bij ziekte en herstel. Daardoor kunnen we nog niet zeggen wat een optimale verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten is.
Verschil 3: Verteerbaarheid
Eiwitten uit bepaalde plantaardige voedingsmiddelen zijn minder goed te verteren. Daardoor kunnen niet alle eiwitten uit het voedingsmiddel worden opgenomen. De verteerbaarheid van een eiwit wordt berekend op basis van hoe goed het eiwit kan worden verteerd en de hoeveelheid essentiële aminozuren. De verteerbaarheid van plantaardige eiwitten is dan ook lager dan die van dierlijke eiwitten. Dit betekent in de praktijk dat je ongeveer 30% meer plantaardige eiwitten nodig hebt.
Nadelen van dierlijke eiwitten
Gezondheid
Het eten van (veel) eiwitten uit dierlijke voedingsmiddelen heeft een aantal nadelen, zoals een hoger risico op verschillende aandoeningen. Vooral rood en bewerkt vlees is niet goed voor de gezondheid.
Milieubelasting
Een ander nadeel is dat de productie van vlees een hoge milieubelasting veroorzaakt. Het maakt hierbij wel uit voor welk soort vlees je kiest. Rundvlees heeft een veel hogere milieubelasting dan bijvoorbeeld kippenvlees.
Voordelen van plantaardige eiwitten
Gezondheid
Het eten van plantaardige producten brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee:
- Meer inname van vezels
Peulvruchten bevatten veel vezels. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering. - Meer inname van onverzadigde vetten dan van verzadigde vetten
Onverzadigde vetten zijn beter voor de gezondheid. Deze vetten zitten onder andere in olijven, avocado’s, diverse zaden en noten.
Milieubelasting
Noten en peulvruchten hebben een lagere milieubelasting. Het produceren van peulvruchten veroorzaakt zelfs een 10 keer lagere milieubelasting dan het produceren van rundvlees. Plantaardige eiwitten hebben bovendien geen negatieve invloed op het welzijn van dieren.
Vleesvervangers
Er zijn verschillende kant-en-klare vleesvervangers verkrijgbaar. Het voordeel van deze producten is, naast het gemak, dat ze meestal verrijkt zijn met vitamine B12 en ijzer. Het nadeel is dat deze producten ook vaak veel vet en zout bevatten.
Een goed alternatief is een zelfgemaakte vleesvervanger op basis van havermout, noten, groente, soja, peulvruchten of peulvruchtenmeel, bijvoorbeeld erwtenmeel. Ook noten, tofu en tempeh zijn goede vleesvervangers.
Nieuwe plantaardige eiwitbronnen
Er komen steeds meer nieuwe plantaardige eiwitbronnen en daardoor nemen de keuzemogelijkheden toe.
- Eendenkroos en bietenblad
Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om deze vormen van eiwit als vervanging te gebruiken voor het traditionele kippeneiwit. - Schimmels en algen
Schimmels hebben een lage milieubelasting. Micro-algen zijn niet grondgebonden, kunnen snel groeien en hebben een relatief hoog eiwitgehalte. - Kweekvlees
Kweekvlees wordt gemaakt door stamcellen uit een levend dier te nemen. Deze stamcellen worden in kweekvloeistof van aminozuren, vetten en suikers gelegd. Hierin vermeerderen de stamcellen zich en vormen deze zich tot spiercellen. - Insecten
Niet echt plantaardig, maar goed om te weten dat insecten rijk zijn aan ijzer en eiwitten. Sommige soorten bevatten ook vitamine B1 en B12.
Hoe kun je meer plantaardig eten aanbieden?
Plantaardiger eten is altijd een goed idee. Kijk wel naar de totale eiwitbehoefte van een patiënt of cliënt. Het kan zijn dat de eiwitbehoefte door herstel of ziekte hoger is en dat alleen plantaardige eiwitbronnen niet voldoende zijn. Tip: bespreek dit ook met de diëtist binnen jouw organisatie.
- Vervang vlees door peulvruchten
Bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en kidneybonen. - Varieer met broodbeleg
Voorbeelden van plantaardig broodbeleg zijn hummus, groentespread en notenpasta. - Vervang (af en toe) zuivel door plantaardige varianten
De sojavarianten bevatten doorgaans de meeste eiwitten. Kies voor een sojadrink met toegevoegde calcium en vitamine B12.
Whitepaper Zorg voor eiwit in de zorg
Meer plantaardige eiwitbronnen aanbieden is goed voor het milieu. Zoek naar de juiste balans als het gaat om de eiwitbehoefte van cliënten en patiënten. Zo zetten we samen de eiwittransitie in de zorg op een verantwoorde manier in gang. Wil je meer weten over de rol van eiwitten in de zorg? Download dan nu ons whitepaper Zorg voor eiwit in de zorg!
Download whitepaperBronnen:
1https://zokanhetook.nu/tip/nieuws/de-eiwittransitie-op-naar-meer-plantaardig/
2https://eatforum.org/eat-lancet-commission/the-planetary-health-diet-and-you/