Uiteenlopende voedingswensen? Zo stel je een veelzijdige menukeuze samen
Door het toenemende aantal babyboomers vindt in de zorg op dit moment een verschuiving van generaties plaats. Zij zijn de “nieuwe” ouderen en hebben andere voedingswensen dan de ouderen voor hen, de stille generatie. Waarom is het als zorginstelling zo belangrijk om rekening te houden met deze uiteenlopende voedingswensen? En hoe geef je hier invulling aan met je menukeuze?
Verschuiving in de voedingswensen
Hoewel Nederlanders steeds ouder worden, steeds langer vitaal blijven en steeds langer zelfstandig wonen, heeft een aanzienlijk deel van de babyboomers in toenemende mate zorg nodig. Momenteel vindt er daardoor in zorginstellingen een verschuiving plaats. Het aantal mensen dat tot de stille generatie (1920-1945) behoort, wordt steeds kleiner. Tegelijkertijd neemt het aantal babyboomers (1946-1955) in zorginstellingen toe. Dit veroorzaakt ook een verschuiving in de voedingswensen. Maak je het overgrote deel van de stille generatie vooral blij met de Hollandse pot, de culinaire voorkeur van babyboomers is meestal een stuk veelzijdiger. Als zorginstelling sta je dus voor de uitdaging om mee te bewegen met deze verschuiving én tegemoet te komen aan de uiteenlopende voedingswensen van de cliënten of patiënten.
Van traditionele tot wereldgerechten
In de zorg is er steeds meer aandacht voor gastvrijheid en beleving. Of het nu gaat om patiënten die tijdelijk in het ziekenhuis verblijven of cliënten die permanent in een woonvoorziening voor ouderen wonen, je wilt dat zij zich op hun gemak en het liefst zoveel mogelijk thuis voelen. Omdat eten daarbij een grote rol speelt, is het belangrijk om te voldoen aan de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de cliënten of patiënten. Door gerechten te serveren die zij herkennen en lekker vinden, kun je een gevoel van thuis creëren. Voor de mensen die tot de stille generatie behoren wekt de smaak van vroeger fijne herinneringen op en dit draagt bij aan hun eetplezier en daarmee aan hun welbevinden. Wil je de babyboomers laten genieten van een lekkere maaltijd, dan is het goed om te weten wat zij gewend zijn om te eten. Hebben ze een voorkeur voor meer exotische gerechten? Houden ze van culinaire verrassingen? Is dat vegetarisch of misschien wel veganistisch? Als je daar een goed beeld van hebt, kun je er rekening mee houden bij het samenstellen van het menu.
Tips voor een veelzijdige menukeuze
Natuurlijk verschillen de persoonlijke behoeften en voorkeuren ook nog eens van mens tot mens. Al met al zijn dat dus behoorlijk wat voedingswensen. De vraag is dan ook hoe je daar als zorginstelling rekening mee kunt houden bij het samenstellen van je menu. Wij delen een aantal handige tips.
- Bied de keuze uit twee compleet verschillende gerechten: zet elke dag zowel een Hollandse klassieker als een wereldgerecht op het menu. Zo bied je altijd voor ieder wat wils.
- Geef een (kleine) twist aan een traditioneel gerecht. Staan er aardappels, groente en vlees op het menu? Dan kun je in plaats van gekookte aardappels bistrokrieltjes of roseval aardappeltjes uit de oven serveren. Ook aan groenten kun je een iets andere draai geven, bijvoorbeeld door ze te grillen of stomen in de oven of door ze op smaak te brengen met kruiden. En het stukje vlees kun je vervangen door een vegetarische of veganistische variant.
- Maak van vaste dagen in de week themadagen: zet bijvoorbeeld elke woensdag een gerecht van vroeger op het menu en kondig dit structureel aan bij de cliënten of patiënten. Maak er echt een traditie van en kleedt de maaltijd ook zoveel mogelijk in het thema aan. Met een boerenbontservies, een Hollands tafellaken en bijpassende servetten creëer je meteen de juiste sfeer. En voor de wereldgerechten geldt natuurlijk hetzelfde, ook daarvan kun je prima een themadag maken.
Optimale gastvrijheid
Wil je meer weten over hoe je optimale gastvrijheid kunt bieden? Download dan onze whitepaper ‘8 tips voor gastvrije zorg’!
Download whitepaper >