Geplaatst op 10 december 2020
Ziekenhuis Nij Smellinghe stelt streek centraal in nieuw voedingsconcept
Harry Gerritsma (projectmanager/chef-kok) en Rinze Menger (teamleider voeding en voedingslogistiek) zijn trots op ‘hun huis’ Nij Smellinghe. Op eigen kracht realiseren ze daar een maaltijdtransitie: van drie vaste eetmomenten per dag naar uitserveren ‘on demand’. Daarbij staat de verbinding met de streek centraal. Ook tijdens de feestdagen.
Kijk goed naar je doelgroep, is het devies van Harry en Rinze. Harry: “We profileren Nij Smellinghe altijd als gastvrij en kleinschalig, een écht streekziekenhuis. Dan moeten mensen dat ook merken als ze hier verblijven. Als voedingsdienst kunnen we wel allerlei wilde gerechten op het menu zetten, maar onze gasten kiezen het liefste voor bereidingen die ze kennen van thuis. We verwennen ze dus veel meer met een goede service, zoveel mogelijk verse ingrediënten en informatie in het menu over de herkomst van een streekproduct.”
Wâldbeantsjes
Rinze: “Zo zorgen we er altijd voor dat er een paar typische streekgerechten op het menu staan. Als je een streekziekenhuis bent, moet je die streek namelijk ook kunnen proeven. Friese 'wâldbeantsjes' (woudboontjes, red.) bijvoorbeeld, die zijn hier heel populair. Daar maken we regelmatig een lekkere stoofschotel van met spekjes of een soep. Wel proberen we om het bekende af en toe in een nieuw jasje te serveren. Zo hebben we die wâldbeantsjes laatst opgediend als humusspread. Of we presenteren de traditionele procureur in de vorm van pulled pork, in combinatie met lekker vers Fries roggebrood van de bakker hier om de hoek. Nét weer even anders dan anders.”
Creoolse yoghurt
Ook in het kerstmenu komt altijd iets terug uit de streek, legt het duo uit. Rinze: “Daarbij kiezen we voor gerechten die licht afwijken van de dagelijkse combinatie van aardappels, vlees en groenten. Een mooi stukje gevuld gevogelte combineren we bijvoorbeeld met een risotto. Daarbij kijken we ook goed naar wat in het verleden populair was. Zo is onze creoolse yoghurt elke keer weer een succes. Dat is rijstepap met yoghurt en rum die we garneren met een sinaasappelsaus en banaan. Hier in de regio is men dol op rijstepap.”
Smakelijk
Om die vermaarde gastvrijheid van het huis te optimaliseren, was het tijd voor een aanpassing van de afdeling voeding, legt Harry uit. Dus werd een nieuwe visie ontwikkeld met een tot de verbeelding sprekende titel: Smakelijk. “Die visie hebben we vertaald naar een nieuw voedingsconcept. Daarmee kunnen patiënten straks op elk moment van de dag digitaal bestellen via een eigen device of via de tablet van de voedingsassistent. En we gaan gezonder en duurzamer werken met zoveel mogelijk verse ingrediënten en streekproducten.”
“We leggen de lat hoog”, lacht Rinze. “Feitelijk moet de hele organisatie rond voeding op de schop. Zelfs de keuken gaan we volledig verbouwen. Die wordt helemaal ingericht tot een á la carte-keuken, meer gericht op mise-en-place dan op aan de lopende band proportioneren. Best spannend, want door die verbouwing moeten we tijdens de aankomende feestdagen koken vanuit een noodtent.”
Warenkennis
“Met deze vernieuwingen spelen we in op de ontwikkelingen in de zorgsector”, aldus Harry. “Ook als streekziekenhuis moet je je onderscheiden. Je wil immers dat mensen blijven kiezen voor de zorg in jouw huis in plaats van ergens anders. Dat betekent investeren in kwaliteit, niet alleen wat betreft smaak, versheid en bereiding, maar ook wat betreft de service. Onze voedingsassistenten volgen bijvoorbeeld allemaal een opleiding gericht op bejegening en warenkennis. Ook gaan we nauwer met hen samenwerken, bijvoorbeeld bij de voorbereiding van het menu. Zo zorgen we er samen voor dat de maaltijd vooral een belevingsmoment wordt in plaats van noodzakelijk kwaad.”
Feestelijk tintje
Vanaf januari 2021 wordt het nieuwe voedingsconcept – in de vorm van een pilot – per afdeling ingevoerd. Harry en Rinze zijn er enorm trots op dat ze dit, geheel op eigen kracht, voor elkaar hebben gekregen. “We zitten middenin de voorbereidingen, maar zullen onze gasten ook dit jaar weer extra verwennen tijdens de feestdagen”, vertelt Rinze. “Dat hoeft niet eens met grote gebaren; het zit ‘m in de details. Een apart servetje bijvoorbeeld. Of een extra lekker toetje, gegarneerd met een hulstblaadje. Het belangrijkste is dat het vers, gezond en minstens net zo lekker is als thuis!”