Richtlijnen voor gezonde voeding in de zorg
Dit betekent het nationaal preventieakkoord voor jouw zorginstelling.
In samenwerking met ruim zeventig maatschappelijke organisaties stelde de overheid het preventieakkoord op. Het doel hiervan is: Nederland gezonder maken. Gezonde voeding speelt daarbij natuurlijk een cruciale rol. Dit verlangt van zorginstellingen dat zij hierop een passende visie formuleren en deze vertalen naar de praktijk door een gezond assortiment te bieden. Zorginstellingen hebben volgens de in het preventieakkoord gestelde doelen een aantal jaren de tijd om dit te realiseren. Het is namelijk het streven dat in 2025 50% van de ziekenhuizen een gezond voedingsaanbod heeft voor patiënten, personeel en bezoekers. In 2030 dient het volledige voedingsaanbod in alle ziekenhuizen gezond te zijn.
Aan zorginstellingen dus de taak om invulling te geven aan gezonde voeding. Maar hoe kun je de uitdagingen die hierbij komen kijken, omzetten naar kansen?
Een gezonde uitdaging
Het preventieakkoord brengt voor veel zorginstellingen een aantal uitdagingen met zich mee:
- Wat is "gezonde" voeding eigenlijk?
- Hoe zorg je dat gezonde voeding betaalbaar is?
- Hoe stel je een gezond, aantrekkelijk en gevarieerd aanbod samen?
- Hoe zorg je ervoor dat personeel en cliënten of patiënten daadwerkelijk voor gezond eten en drinken kiezen?
Van uitdagingen naar kansen
De uitdagingen van het doorvoeren van gezonde voeding in een zorginstelling, brengen ook mooie kansen met zich mee. Wil je deze kansen optimaal benutten, dan is het belangrijk om aan de slag te gaan met de volgende 5 aandachtspunten:
- Assortiment
- Inkoop
- Processen
- Presentatie
- Beleving
Gezonde voeding, een zorg minder
Heb je eenmaal een gezond aanbod opgezet, dan biedt dit veel voordelen:
- Personeel voelt zich fysiek en mentaal beter
- Patiënten of cliënten herstellen sneller
- De voeding is in lijn met de visie op gezondheid van de zorginstelling
- De voeding versterkt de uitstraling van de zorginstelling als ambassadeur van gezond leven
Zet je eerste stappen richting Goede voeding in de zorg
Hoe kun je als zorgorganisatie aan de slag gaan met goede voeding in de zorg? Marlot Smulders, Foodcare & convenience specialist, deelt haar kennis met jou in dit whitepaper.
Om jouw bezoek aan deze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken en het gebruik van deze website te kunnen blijven verbeteren, plaatsen we cookies. Ook plaatsen we cookies zodat we je gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen en kun je dankzij cookies informatie van onze website delen via social media. Lees meer over onze cookies in het Cookiestatement.
Door op 'Akkoord' te klikken accepteer je alle cookies.
Akkoord Cookie instellingen