Magnesiumtekort bij ouderen
Magnesium speelt een grote rol bij veel vitale processen in het lichaam. Helemaal bij ouderen kan een magnesiumtekort leiden tot uiteenlopende lichamelijke klachten, die moeilijk te herkennen zijn. Het is goed om te weten wat de oorzaken en symptomen van een magnesiumtekort bij ouderen zijn. In dit blog vertellen wij op welke lichamelijke en mentale klachten je kunt letten bij ouderen en geven wij tips om een magnesiumtekort te verminderen.
Wat is magnesium?
Magnesium is een mineraal dat veel verschillende functies heeft. Zo speelt magnesium een belangrijke rol bij de botaanmaak, de werking van de spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Ook draagt magnesium bij aan de energiestofwisseling én is het goed voor de gemoedstoestand. Bovendien zorgt magnesium ervoor dat vitamine D en calcium goed worden opgenomen door het lichaam.
Magnesium voor ouderen
Magnesium is van groot belang voor het lichamelijke en het mentale welzijn van ouderen. Ouderen hebben een verhoogde kans op een magnesiumtekort. Daarom kan een magnesiumtekort bij ouderen erg gevaarlijk zijn. Uiteenlopende oorzaken liggen daaraan ten grondslag.
- Lage magnesiuminname
Onderzoek toont aan dat oudere mensen vaak een lage magnesiuminname hebben. Ook blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM dat de magnesiuminname van mensen (en vooral mannen) die ouder zijn dan 65-70 jaar, onder de magnesiumaanbevelingen ligt. Daardoor kunnen bij ouderen snel tekorten ontstaan. Bij zieke ouderen ligt de magnesiuminname ook nog eens lager dan bij gezonde ouderen. Bovendien kunnen verschillende factoren de magnesiuminname beperken. Je kunt hierbij denken aan een verminderde eetlust, verlies van smaak en reuk, een slecht zittend gebit, maar ook aan problemen met opstaan en aankleden.
- Minder behoefte aan eten
Naarmate mensen ouder worden, hebben zij minder behoefte aan eten. Hierdoor krijgen zij niet de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder mineralen, binnen, terwijl de magnesiumaanbevelingen voor hen hetzelfde zijn als voor jongere mensen. Dit betekent dat de voeding van oudere mensen een hogere concentratie magnesium moet bevatten om aan de aanbevelingen te kunnen voldoen.
- Magnesiumopname neemt af
Een andere oorzaak is dat de opname van magnesium afneemt bij het ouder worden. Tegelijkertijd neemt de magnesiumuitscheiding via de urine toe door een verminderde nierfunctie. En ook diarree en medicatiegebruik kunnen een magnesiumtekort bij ouderen veroorzaken. Bovendien neemt de hoeveelheid magnesium in de botten en spieren van ouderen af.
Hoe signaleer je een magnesiumtekort bij ouderen?
De symptomen van een magnesiumtekort bij ouderen komen met veel andere aandoeningen overeen. Dit maakt het behoorlijk lastig om een magnesiumtekort te signaleren. Ook een bloedonderzoek kan geen uitsluitsel geven, omdat maar één procent van de hoeveelheid magnesium in het lichaam in het bloed zit. Waarop moet je dan letten om een magnesiumtekort bij ouderen te kunnen herkennen?
Lichamelijke klachten bij een magnesiumtekort zijn:
- vermoeidheid
- spierkrampen
- lusteloosheid
- een verminderde gezondheid van botweefsel en hart- en bloedvaten
- irritatie van de zenuwen in de spieren
- maagkrampen
- hartritmestoornissen (in extreme gevallen)
Mentale klachten bij een magnesiumtekort zijn:
- prikkelbaarheid
- slaapstoornissen
- depressie
- geheugenverlies
Bespreek deze klachten altijd met de behandelend arts.
Magnesiumrijke voedingsmiddelen voor ouderen
Magnesium komt in verschillende voedingsmiddelen voor. Een gevarieerd dieet bevat in principe voldoende magnesium. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat ouderen voldoende eten en magnesiumrijke voedingsmiddelen en volwaardige maaltijden krijgen aangeboden. In overleg met een arts of diëtist kan een magnesiumsupplement een aanvulling zijn op de dagelijkse voedingsinname.
Top 10 magnesiumrijke voedingsmiddelen
Volwassen vrouwen hebben minimaal 300 mg magnesium per dag nodig en mannen minimaal 350 mg. Dit zijn de adviezen van de Gezondheidsraad. Het is goed om te weten welke voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn. (Groene) groenten, noten, vlees, melkproducten en volkoren graanproducten bevatten veel magnesium. Ook water bevat magnesium en kan bijdragen aan de magnesiuminname. Het magnesiumgehalte verschilt per voedingsmiddel. Dit is de top 10 van magnesiumrijke voedingsmiddelen
Producten met magnesium (per 100 gram):
- Cacaopoeder 525 mg
- Pompoenpitten 535 mg
- Tarwezemelen 466 mg
- Zongedroogde tomaten 194 mg
- Spinazie 77 mg
- Zwarte olijven 70 mg
- Volkorenpasta 47 mg
- Kipfilet 36 mg
- Banaan 28 mg
- Sinaasappelsap 12 mg
Stappen richting goede voeding in de zorg
Wil je meer weten over voeding die de gezondheid van oudere mensen ondersteunt? Download dan ons whitepaper ‘Stappen richting goede voeding in de zorg’.
Download whitepaper >