Wereldgezondheidsdag: extra aandacht voor goed eten
Op Wereldgezondheidsdag besteden we extra aandacht aan gezondheid. Als zorginstelling wil je natuurlijk dat de cliënten of patiënten zich zo gezond en vitaal mogelijk voelen. Goed eten en drinken speelt daarbij een grote rol. Ontdek hoe je de gezondheid kunt ondersteunen met gezonde én lekkere voeding.
Wereldgezondheidsdag: extra aandacht voor gezondheid
Op 7 april 2022 is het Wereldgezondheidsdag. De naam zegt het al: wereldwijd wordt er op deze dag extra aandacht besteed aan gezondheid. Wereldgezondheidsdag is een initiatief van de World Health Organisation (WHO). Deze organisatie ziet gezondheid als een mensenrecht en vindt dat elk mens toegang moet hebben tot gratis of in elk geval betaalbare gezondheidszorg. Volgens de WHO is dit niet het geval voor de helft van de wereldbevolking. Elk jaar heeft de Wereldgezondheidsdag een ander thema en dit jaar is dat Our planet, our health. Daarmee vraagt de WHO aandacht voor de mondiale milieuproblematiek, het belang van een gezonde leefomgeving en van het streven naar een wereld waarin het welzijn van mensen en duurzaamheid centraal staan.
Een bredere kijk op gezondheid
In Nederland zijn we in de luxepositie dat de gezondheidszorg goed is geregeld. Onze zorgverlening is van hoge kwaliteit en betaalbaar door ons zorgverzekeringssysteem. Maar ook al kunnen we relatief eenvoudig goede (medische) zorg krijgen, voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarvoor is het belangrijk om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven. En dat geldt natuurlijk ook voor de cliënten of patiënten in jouw zorgstelling. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat mensen met lichamelijke en/of mentale klachten goed in hun vel zitten? Sowieso kan het helpen om gezondheid niet te zien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen om met lichamelijke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan én om zoveel mogelijk de eigen regie te voeren. Deze bredere kijk op gezondheid heet positieve gezondheid. Meer informatie over hoe je positieve gezondheid in de praktijk kunt toepassen, vind je op: www.iph.nl.
Gezond en vitaal met goede voeding
Om gezond en vitaal te blijven is een gezonde leefstijl ontzettend belangrijk. Goede voeding vormt daarbij een onmisbaar onderdeel. Dat geldt zowel voor de cliënten of patiënten als voor de zorgmedewerkers. Door hen als zorginstelling gezond, gevarieerd en lekker eten en drinken te bieden krijgen zij de dagelijks benodigde voedingsstoffen binnen. Denk hierbij aan eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Zo zijn eiwitten bouwstoffen voor het lichaam. Ze ondersteunen bijvoorbeeld de groei en instandhouding van de lichaamscellen en weefsels. Ook dragen ze bij aan de instandhouding van de botten en spieren. Koolhydraten zijn een brandstof en leveren energie en vezels en zijn goed voor de darmwerking. De verschillende vitamines hebben heel uiteenlopende functies: van het ondersteunen van het immuunsysteem (bijvoorbeeld vitamine C) tot de energievoorziening (bijvoorbeeld vitamine B12). En ook de diverse mineralen zijn van belang voor verschillende dingen: van de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit (bijvoorbeeld calcium). Om dit hele scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen is het dus essentieel om dagelijks te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en hiermee te variëren.
Tips voor een gezond én haalbaar voedingspatroon
Als zorginstelling wil je natuurlijk dat de cliënten of patiënten zich goed voelen, fit zijn en zo min mogelijk of liever geen last hebben van lichamelijke en/of mentale klachten. De grote vraag is dan ook hoe je hun gezondheid optimaal kunt ondersteunen. Let hierbij op voldoende inname van eiwitten en energie.
- Serveer, het liefst eiwitrijke, tussendoortjes. Bijvoorbeeld een shake op basis van zuivel, een blokje kaas, een wrap, een beetje mozarrella en tomaat of een rolletje kip met roomkaas. En elke dag een handje ongezouten noten is heerlijk voor de hartige trek.
- Zorg ervoor dat de cliënten of patiënten elke dag twee tot drie zuivelproducten binnenkrijgen. Zuivel bevat veel eiwitten en kalk én voor ieder wat wils: een beker (karne)melk, een schaaltje yoghurt of kwark, een paar plakken kaas op de boterham, het is allemaal goed.
- Varieer met verschillende kleuren groenten. Niet alleen bevat elke kleur andere voedingsstoffen, het geeft ook nog eens een vrolijk effect op het bord. En dat nodigt uit tot eten.
- Bied de cliënten of patiënten een paar keer per dag wat fruit aan en varieer ook daar lekker mee. Als je wat extra aandacht besteedt aan een mooie opmaak, maak je er helemaal een genietmomentje van.
- Probeer ervoor te zorgen dat zij elke dag anderhalf tot twee liter vocht drinken. Dit is acht tot tien glazen. Water en thee zijn sowieso goed, een paar bekers melk en een kopje koffie zijn ook prima.
- Verwen de cliënten of patiënten minimaal eens per week met vis. Hierbij kun je denken aan zalm, haring, heilbot en makreel. Maak bijvoorbeeld van een vaste dag in de week visdag, dan kan iedereen zich er al op verheugen.
- Serveer liever vezelrijke producten in plaats van de lichte varianten. Volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst zitten namelijk vol vezels.
- Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, sojabonen en bruine bonen, zijn goede vleesvervangers, omdat ze rijk zijn aan eiwitten, ijzer en vitamine B1. Bovendien bevatten peulvruchten veel vezels.
Positieve effecten op de gezondheid
Naast gezonde en lekkere voeding zijn er natuurlijk nog andere factoren, die invloed hebben op hoe gezond en vitaal de cliënten of patiënten zich voelen. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om goed en voldoende te slapen én elke dag te bewegen. Moedig patiënten in het ziekenhuis aan om, als zij dat kunnen, regelmatig de gang op en neer te wandelen. Probeer de cliënten regelmatig mee te nemen voor een wandeling of misschien wel een fietstocht op een duofiets. Een bijkomend voordeel daarvan is dat zij lekker in de buitenlucht bezig zijn. Ook een algemeen gevoel van je prettig, ontspannen en op je gemak voelen, is goed voor de gezondheid. Een fijne omgeving draagt daar flink aan bij. Creëer daarom een gezellige inrichting met persoonlijke of herkenbare spulletjes, zoals schilderijen, beeldjes, fotolijstjes en kussentjes. Ook muziek heeft een positief effect op de gemoedstoestand. En misschien wel het belangrijkste ingrediënt voor een prettige sfeer: zorgmedewerkers met een goed humeur en een glimlach op hun gezicht.
Goede voeding in de zorg
Wil je als zorginstelling de gezondheid van de cliënten of patiënten optimaal ondersteunen met goede voeding? Lees dan vooral ook het whitepaper Stappen richting goede voeding in de zorg.
Download whitepaper